RİSALE-İ NUR VE AKIL KALB RUH
Risale-i Nur kalblerin fatihi ve mahbubu,
ruhların sultanı
akılların muallimi
nefislerin mürebbi ve müzekkisidir.(konferans)
….Risale-i Nur gibi akıl ve fikir ve mantıkı çalıştırsın,ruh ve kalb ve vicdanı tenvir etsin..(konferans)
Risale-i Nur kalblere o derece bir aşk ve muhabbet
Ruhlara o kadar bir vecd ve heyecan vermiş
Akıl ve mantıkları öyle bir tarzda ikna etmiş
Ve öyle bir itminan-ı kalb hasıl etmiştir ki…(konferans)
Tahmin ederim şimdi küre-i arzda Risale-i Nur şakirtlerinden –kalben ruhen ve fikren- daha az sıkıntı çeken yoktur.çünli kalb ve ruh ve akılları iman-ı tahkiki nurlarıyla sıkıntı çekmezler.(13. Şua)
Acelecileri yavaş yavaş okumaya mecbur ettiğinden Risale-i Nurun gıda ve taam hükmündeki hakikatlerinden hem akıl hem kalb hem ruh hem nefis hem his hisselerini alabilirler,yoksa yalnız akıl cüz’i bir hisse alır,ötekiler gıdasız kalbilirler.(Tarihçe-i Hayat)
Lahika mektubları nur talebelerinin ruhi birçok ihtiyaçlarını tatmin etmiştir..
Devrinde çok kimselerin ümitsizliğe ve dalalete düşürüldüğü o karanlık günlerde kalblere inşirah ve sürur vermiştir..
…o lahika mektubları ki ruhları ve kalbleri cezb ve fetheden akılları teshir eden hakikatlerle doludur.(Tarihçe-i Hayat)
Nurlarla ya okumak veya okutmak veya yazmak suretindeki meşguliyet : tecrübelerle kalbe ferah ruha rahat rızka bereket vücuda sıhhat veriyor..
(14. Şua)
Risale-i Nur sair ulemanın esrleri gibi yalnız aklın ayağı ve nazarıyla cers vermez ve evliye misilli yalnız kalbin keşif ve zevkiyle hareket etmiyor.belki akıl ve kalbin ittihat ve imtizacı ve ruh ve sair letaifin teavünü ayağıyla hareket ederek evc-i alaya uçar..(Sikke-i Tasdik-i Gaybi)
...hem kalbi hem ruhu hem hissiyatı tam tenvir edecek ve ilaçlarını verecek tarzda hazine-i Kur’aniyenin dellalığını yapan Risale-i Nur…(13. Söz)