İşte kalbin gercek dostları
Türk mutfağında sıkça kullanılan gıda maddelerinin büyük kısmı uzmanlar tarafından "kalp dostu besinler" olarak nitelendiriliyor, Çünkü bu gıdalar, damarları temizleyerek kandaki kolesterol oranını azaltıyor ve kan basıncını düşürerek kalp sağlığına önemli katkılar sağlıyor. Bu harika gıda maddeleri arasında; zeytinyağı, soğan, sarımsak, ıspanak, fasulye, pirinç, fındık, domates, elma ve greyfurt gibi Türk mutfağının vazgeçilmezleri bulunuyor.
İste, beslenme uzmanlarının "kalp dostu" diye tanımladıkları besinler ve faydaları:
Zeytinyağı:
Doymuş yağlar yerine, zeytinyağı kullanırsanız, kanınızdaki kolesterol miktarı azalır ve kan basıncınız düzene girer. Son yıllarda yapılan bütün araştırmalar, zeytinyağının özellikle kalp ve damar sağlığı açısından son derece yararlı olduğunu ortaya koyuyor.
Fındık:
Fındık yağ içerir, ama bu yağ kolesterol oranını düşüren mono doymamış yağdır. Ayrıca fındıkta damarları koruyan E vitamini bol miktarda bulunur. Çinko, lif ve magnezyum yönünden de son derece zengindir. Bir avuç fındığa kuru üzüm katıp gün boyu aralıklarla atıştırın. Sağlığınızı korumuş olacaksınız.
Pirinç:
Pirincin kolesterol ile savaştığı biliniyor. Ayrıca pirinç bol miktarda E vitamini ve B vitamini içermektedir.
Soğan:
Yemek ve sofra kültürümüzün vazgeçilmezlerinden olan soğan, kalbinizin sağlığı için canla başla savaşan yiyeceklerden biridir. Soğanın içerdiği maddeler, kolesterolün oksitlenip damarların duvarlarına zarar vermesini engeller.
Ispanak:
Kalp hastalıklarına ve yüksek tansiyona karşı birebir olan ıspanak, kolesterolün damarlara yerleşmesini önler. Ayrıca ıspanak, bol miktarda magnezyum ve potasyum gibi mineralleri içerir, kan basıncını düşürür.
Fasulye:
Kuru baklagiller, özellikle de kuru fasulye, kalp sağlığı açısından önemli bir besin maddesidir. Her gün 1-1.5 fincan kadar kuru fasulye yerseniz, kısa sürede kanınızdaki kolesterol miktarı azalır. Ayrıca kuru fasulye kolesterol gibi damarları tıkayan başka maddelerin birikmelerini önler.
Sarımsak:
Kandaki kolesterol oranını düşüren sarımsak, bir burgu gibi çalışarak, kan pıhtılarının damarları tıkamasını engeller Araştırmacılara göre her gün bir-iki diş sarmısak kalbi korumak için yeterli.
Greyfurt:
Narenciye türünün en yararlı meyvelerinden biri olan greyfurt tam bir C vitamini deposudur. Ayrıca içi pembe olan greyfurta renk veren madde damarları kolesterolün tahribatından koruyan bir antioksidandır.
Domates:
Domatesin kırmızı renk almasını sağlayan likopen isimli bileşim, damarlarda kolesterolün birikmesini önler. Özellikle domates salçasının kolesterole karşı iyi bir silah olduğunu belirtelim.
Yulaf:
Yulaf ve yulaf gevreği, kolesterolün bir numaralı düşmanlarıdır. Yulaftaki lif kendini kolesterole bağlar ve kolesterolü vücut sisteminden dışarı çıkarır. Günde 1 fincan yulaf yerseniz kanınızdaki kolesterol miktarı yüzde 20 oranında azalır.
Çay:
Eskiden kalp hastalarının çay içmeleri yasaklanırdı. Günümüzde ise çayın kalp için son derece yararlı olduğu ifade ediliyor. Çayın içerdiği bir madde damarların çeperlerinde kolesterolün birikmesini önler, ayrıca kan pıhtılarının damarları tıkama ihtimali azalır.
Elma:
Günde bir elma yerseniz, kalp hastalıklarından korkmanıza gerek kalmaz. Elmada bulunan ve pectin adı verilen lif kendini kolesterole bağlar ve vücuttan dışarı atılmasını sağlar. Böylece fazla kolesterol damarlardan geçerek kana karışamaz. Elma düzenli olarak tüketilirse, kalp hastalığına yakalanma tehlikesi azalır. Bu meyvenin zengin vitamin içerdiği de elmanın önemini artıran başka bir özelliği…